Een paar weken geleden was de Ledenvergadering van de NVAGT, de beroepsvereniging waarbij ik aangesloten ben. Vooraf kon je je opgeven voor een schrijfworkshop van Helen van Wessel. Aangezien ik van schrijven hou, en ook regelmatig enige schroom hierover ervaar want: “Waar kan ik over schrijven, is het niet stom wat ik schrijf, heb ik het wel voldoende onderbouwd, weet ik wel voldoende, zitten mensen wel op mijn schrijfsels te wachten?” had ik mij hiervoor opgegeven. Hieronder laat ik jullie één van de schrijfopdrachten lezen.

Deze schrijfopdracht is tot stand gekomen nadat ik bevraagd werd door een collega over mijn ‘ideale klant’. Hoe hij/ zij is, hoe hij/ zij op mij overkomt, wat hij/ zij voor vragen heeft et cetera. Tijdens dit interview schreven twee andere collega’s de voor hen meest opvallende woorden op verschillende post-its. Na een paar minuten praten kreeg ik de post-its en mocht ik 5 woorden of kreten uitkiezen die voor mij belangrijk waren. Vervolgens moesten we deze 5 uitspraken op elkaar plakken en konden we beginnen te schrijven met de volgende zin: “Vandaag echt lekker gewerkt, om 14.00 uur kwam…..” Daarna zou Helen af en toe zeggen dat je een woord of kreet van de post-it zo snel mogelijk in het verhaal moest verwerken. Eenmaal de bovenste post-it gebruikt dan was bij de volgende onderbreking van Helen de volgende post-it aan de beurt. In totaal zou dit 3 minuten duren.

Het mooie was dat ik meteen begon met schrijven en een levendig beeld had van mijn ideale klant. Het verbazingwekkende vond ik na afloop dat het zo’n goedlopend en mooi verhaal is geworden. Daarom wil ik hem met jullie delen. Hierbij wil ik nog zeggen dat mijn ideale klant een mix is van verschillende mensen. Onderstaande gaat niet over één persoon en is niet tot de persoon te herleiden, hoewel sommige klanten van mij zichzelf wellicht in bepaalde passages zullen herkennen.

Het verhaal

“Vandaag echt lekker gewerkt. Om twee uur kwam Eva. Eva ken ik al een hele tijd, het is een vrouw van eind dertig met een uitgesproken mening. Ik vind haar stoer, haar kapsel heeft soms de meest uiteenlopende kleuren en is vaak lekker pittig. Die pit komt terug in haar vechtlust en deze vind ik echt inspirerend. Hij komt tot uiting in hoe ze in het leven staat. Vechten voor de verbinding, voor contact en vertrouwen in zichzelf en in de mensen om haar heen. Vooral in contact met haar partner, haar ouders en zus. Ze vertelt me open en met vertrouwen. Dit vind ik bijzonder, het vertrouwen wat ik van haar krijg. Dat ik mee mag kijken in haar leven met alle ups en downs. De verdieping die we samen in gaan, het meevoelen waar ze voor staat, de snijdende, adembenemende pijn. De pijn van het ‘niet-weten’ van verlies, van lijden. Het verdriet om waar ze zichzelf keer op keer in brengt. De angst om altijd zo te blijven, altijd te voelen hoe ze zich nu voelt. De woede dat dit niet is hoe ze het zou willen. En dan de luchtigheid, het lachen om een nieuw inzicht, om het zien van de vicieuze cirkel. En soms ook de acceptatie dat het is zoals het is. Hierin heb ik het gevoel dat we samen betekenisvol zijn, in contact, authentiek contact, van mens tot mens. Ik voor haar en zij zeker ook voor mij”

Inspiratie, verbinding, vertrouwen, verdieping en betekenisvol contact zijn woorden die ik gebruik als ik over mijn klanten praat met een collega. Als ik uitleg waarom ik doe zoals ik doe. Hoe mooi is het als je onbevangen naar een schrijfworkshop gaat en geraakt kan worden door je eigen werk waarin woorden voorkomen die écht raakbaar belangrijk voor me zijn.

Heel mooi.